Heb je last van een piepende of krakende vloer in huis? Helaas komt dit niet enkel voor bij oude vloeren, ook bij recent geplaatste houten vloeren of laminaat kan het om bepaalde redenen voorvallen. Hout is immers een levend product dat ‘beweegt’ naargelang de omstandigheden in de ruimte. Ontdek hier wat de mogelijke oorzaken zijn en lees de tips om het probleem aan te pakken.
Mogelijke oorzaken van een krakende vloer
1. Oneffenheden
Voordat je een ondervloer plaatst, moet je de ondergrond volledig stof- en zandvrij maken. Elke oneffenheid – hoe miniem ook – kan namelijk ervoor zorgen dat de vloer lichtjes beweegt, wat kan leiden tot een piepende en krakende vloer.
Ook is het mogelijk dat je vloer niet helemaal vlak of rigide (hard) is. Dat heeft dan vaak te maken met een foutief geplaatste ondervloer. De juiste soort ondervloer is ook belangrijk. Gebruik daarom altijd de ondervloer die de vloerenproducent van je gekozen vloer aanraadt.
2. Probleem met vochtigheidsgraad en temperatuur in de ruimte(s)
Als de ruimte waar de vloer ligt (tijdelijk) te vochtig is, namelijk meer dan ca. 60 %, dan kan dat de oorzaak zijn dat je vloer overmatig uitzet. En ook een té droge luchtvochtigheid is niet ideaal, want dan kan de vloer te veel gaan krimpen. Dan spreken we over 40 % of lager. Voordat je aan de installatie van de vloer begint, is het geschikte klimaat vereist zodat de vloer zich tijdens en na de installatie niet te veel meer moet aanpassen aan de omgevingsomstandigheden in de woning.
Ook is het mogelijk dat je vloer met een te groot temperatuurverschil te maken krijgt. Dat komt bijvoorbeeld voor wanneer er op een deel van de vloer vaak rechtstreeks zonlicht valt – waardoor het dus opwarmt – en op een ander deel niet.
3. Onvoldoende speling
Planken die té dicht bij de deuropeningen en de muren liggen, hebben onvoldoende plaats om te bewegen en gaan bijgevolg na verloop van tijd kraken. Voor de meeste vloermaterialen volstaat één centimeter speling.
Ook als er geen uitzettingsvoeg wordt voorzien tussen de vloer en muren, dan kan de zwevende vloer niet vrij bewegen. Wanneer de vloer trouwens over verschillende ruimtes heen loopt zonder onderbrekingen in de deuropeningen, kunnen de verschillende omgevingscondities invloed hebben op het gedrag van je vloer. Met een krakende vloer als gevolg.
4. Een slecht geplaatste vloer
Een verkeerd geïnstalleerde vloer kan ook de oorzaak zijn. We raden dan ook aan om de installatie-instructies nauwkeurig te volgen. Deze instructies vind je in de doos van je bestelling of online op de website van de vloerenproducent.
Je kan je vloer zelf installeren of een professionele installateur inschakelen. Als je kiest voor zelf-installatie, is het belangrijk om de instructies goed te lezen en te begrijpen. Bekijk ook de installatie video's als die online beschikbaar zijn.
Als je kiest voor een professionele installateur, kies dan iemand die ervaring heeft met het installeren van het type vloer dat je hebt gekocht. Je kunt een installateur vinden via de winkel waar je je vloer hebt gekocht, of via de website van de vloerenproducent.
Hoe kan je een krakende vloer verhelpen?
In het beste geval deed je vooraf al het nodige om een piepende vloer te voorkomen:
- je laat de vloer 48 uur acclimatiseren vooraleer deze te plaatsen
- je zorgde voor een volledig effen oppervlak vóór de installatie van je vloer
- je gebruikt de juiste soort ondervloer die de vloerenproducent aanraadt
- je voorzag voldoende speling tussen de planken en de muren en deuropeningen
Is dat niét het geval? Dan is de kans reëel dat je planken moet gaan verwijderen en de basis moet aanpakken om de krakende vloer te repareren.
Is het bovenstaande wel in orde? Dan ligt het mogelijk aan de vochtigheidsgraad, het temperatuurverschil of een slecht geplaatste vloer. Plaats dan eerst en vooral een luchtvochtigheidsmeter en thermometer in de ruimte. Zo kan je deze zaken voortdurend in de gaten houden.
- Is het er te vochtig? Zet de verwarming er dan wat hoger, zet geregeld de ramen open en/of plaats een ontvochtiger.
- Is het er te droog? Plaats dan een luchtbevochtiger of hang simpelweg een verdampingsbakje aan je radiatoren. Zelfs kamerplanten kunnen een positieve impact hebben.
- Is er een groot temperatuurverschil tussen verschillende delen in de ruimte? Probeer die dan gelijk te trekken door middel van ventilatoren, airco, zonnewering, e.d. Of zorg voor onderbrekingen in de vloer (expansievoegen en -profielen).
Zelf een nieuwe vloer leggen? Vind hier alle info, van het kiezen van de juiste vloer tot het leggen en afwerken.
Specifiek advies nodig voor je vloer?